Čekajući bebu ...

 

Većina budućih mama (trudnica) u jednom periodu trudnoće oseti potrebu da opremi bebinu sobu, pripremi odeću za svoju bebu, kupi „sitnice“ neophodne za negu novorođene bebe, jer tako stiče osećaj sigurnosti za predstojeći period nakon porođaja. Spisak neophodnih stvari.

Svaka trudnica u dogovoru sa svojim partnerom i ukućanima treba da donese odluku da li će opremiti bebinu sobu pre porođaja ili će izabrati potrebne stvari, pa će dok mama i beba budu u porodilištu, partner ili neko od ukućana urediti bebinu sobu.

Prvi dani nakon porođaja pored neizmerne sreće, nose sa sobom i manjak slobodnog vremena, umor, iscrpljenost, pa se sa opremanjem bebine sobe ranije, štedi dragoceno vreme (jer mama tačno zna gde je koju benkicu složila i da li polica stoji na tom mestu jer je mami tako lakše).

Poželjno je da bebina soba bude nežnih pastelnih boja i da se na zidovima nađe po neki šareni detalj koji može stimulativno da deluje na bebina čula (tapetna bordura sa dečijim motivima, stikeri za zid sa crtanim likovima). Svetla, uredna i bez nepotrebnih stvari koje skupljaju prašinu i otežavaju održavanje higijene u sobi.

Krevetac ili kolevka se u zavisnosti od veličine prostorije može nalaziti u roditeljskoj spavaćoj sobi, a beba može imati odvojenu sobu. U prvim danima nakon porođaja, kada se beba hrani na 3-4 sata (i u toku noći) svakako je lakše da beba bude u maminoj blizini jer olakšava mami često ustajanje.

Krevetac ili kolevka bi trebalo da ispunjavaju bezbednosne standarde (da razmak između letvica ne bude veći od 6 cm). Preporuka je da dušek za bebu bude čvrst i u prvim danima podignut na najviši nivo u krevecu, da se mama ne bi savijala preko stranice. Takođe, uskladiti dimenzije dušeka i osnove kreveca, da ne ostane praznog prostora između njih. Proveriti da li su svi šrafovi i spojevi zategnuti. Idealno mesto za krevetac je u uglu sobe gde nema direktnog izlaganja suncu. Dovoljno odvojen od prozora, da prilikom provetravanja beba ne bude na direktnom strujanju vazduha. Krevetac bi trebalo pomeriti minimum 1-1.5 metar od izvora toplote, kao i od strujnih utičnica (štekera).

Čarobni baldahini (tako bajkovito izgledaju) su veliki skupljači prašine i zbog toga se ne preporučuju iznad bebinog kreveca.

Prilikom odabira posteljine za krevetac birajte one od prirodnih materijala, takođe ne bi trebalo zatvarati ogradicom sve četiri stranice kreveca jer je bebi neophodan dotok vazduha. Nije poželjno stavljati bilo kakve stvari preko kreveca jer mogu upasti u krevetac ili preko bebe.

Komodica za bebinu garderobu, može poslužiti i kao prostor za povijanje bebe, ako se na nju postavi mekana povijalica.

Sve potrebne sitnice za negu bebe neka vam budu na dohvat ruke (zaštitne kreme, pelene, garderoba) jer BEBU NIKADA NE OSTAVLjAJTE samu na prostoru za povijanje, uvek je vaša jedna ruka na bebinom telu, a drugom možete dohvatiti sve što vam je potrebno.

Lagana, nežna, tiha muzika u bebinoj blizini deluje stimulativno na bebina čula, a prigušeno svetlo (lampa u uglu sobe, ne blizu krevetca) pomoći će vama da se orijentišete prilikom čestog noćnog ustajanja.

Kutak za dojenje, je udobana fotelja ili krevet gde možete da se opustite i u miru posvetite hranjenju bebe. Poželjno je da to bude u bebinoj ili vašoj zajedničkoj sobi.

Termometar (zakačen na zid blizu krevetca), rešiće sve nedoumice oko idealne temperature u prostoriji.

Nežni kutak neka bude mesto gde će vama biti udobrno, prijatno i gde ćete uživati sa vašim detetom svakoga dana.

 


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.