Oporavak majke nakon porodjaja

  Oporavak majke nakon porodjaja

Datum:
Postavio:

''Tok dogadjaja u životu ne zavisi od nas nikako ili vrlo malo, ali način na koji ćemo dogadjaje podneti zavisi u dobroj meri i od nas samih, dakle na to treba trošiti snagu i obraćati pažnju. ’’

                                                                                                                                                             Ivo Andrić

 

            Oporavak majke nakon porodjaja je individualna stvar, a dužina trajanja, duži ili kraći period, zavisi od načina završetka porodjaja (prirodnim ili operativnim putem), opšteg stanja majke, kao i niza regresivnih i progresivnih promena u organizmu porodjene žene.

             Regresivne promene tzv. Involutivne promene, zahvataju genitalne organe koji se anatomski i histološki vraćaju na skoro prvobitno stanje (kao pre porodjaja), s tim što materica (uterus) ostaje nešto veći (dužina uterusa 7,5 cm, širina 5 cm, debljina 2,5-3 cm

             Progresivne promene zahvataju dojke koje preuzimaju ulogu ishrane novorodjenčeta.

 

Puerperijum – babinje

             Termin (puerperijum) u narodu poznat pod imenom babinje, nastao je iz reči puer-dete i parere-roditi. Period babinja počinje završetkom četvrtog porodjajnog doba i traje šest do osam nedelja nakon porodjaja.

Puerperijum je period:

  • navikavanja žene na novu ulogu - ulogu majke
  • ostvarivanje psihičkog zbližavanja s bebom
  • nastanka regresivnih i progresivnih promena u organizmu porodjene žene – kada iščezavaju promene nastale za vreme trudnoće i porodjaja i kada se unutrašnji organi vraćaju u stanje kao pre trudnoće.

Autor Teksta: Slađana Crvenkov, iz knjige ''Treba znati''

Ostavite komentar

* Imajte na umu da komentari moraju biti odoobreni pre nego što budu objavljeni