Oporavak majke nakon porodjaja

''Tok dogadjaja u životu ne zavisi od nas nikako ili vrlo malo, ali način na koji ćemo dogadjaje podneti zavisi u dobroj meri i od nas samih, dakle na to treba trošiti snagu i obraćati pažnju. ’’

                                                                                                                                                             Ivo Andrić

 

            Oporavak majke nakon porodjaja je individualna stvar, a dužina trajanja, duži ili kraći period, zavisi od načina završetka porodjaja (prirodnim ili operativnim putem), opšteg stanja majke, kao i niza regresivnih i progresivnih promena u organizmu porodjene žene.

             Regresivne promene tzv. Involutivne promene, zahvataju genitalne organe koji se anatomski i histološki vraćaju na skoro prvobitno stanje (kao pre porodjaja), s tim što materica (uterus) ostaje nešto veći (dužina uterusa 7,5 cm, širina 5 cm, debljina 2,5-3 cm

             Progresivne promene zahvataju dojke koje preuzimaju ulogu ishrane novorodjenčeta.

 

Puerperijum – babinje

             Termin (puerperijum) u narodu poznat pod imenom babinje, nastao je iz reči puer-dete i parere-roditi. Period babinja počinje završetkom četvrtog porodjajnog doba i traje šest do osam nedelja nakon porodjaja.

Puerperijum je period:

  • navikavanja žene na novu ulogu - ulogu majke
  • ostvarivanje psihičkog zbližavanja s bebom
  • nastanka regresivnih i progresivnih promena u organizmu porodjene žene – kada iščezavaju promene nastale za vreme trudnoće i porodjaja i kada se unutrašnji organi vraćaju u stanje kao pre trudnoće.

Autor Teksta: Slađana Crvenkov, iz knjige ''Treba znati''


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.