Pravovremeno razmislite o čuvanju matičnih ćelija pupčane vrpce

            Pravovremeno razmislite o čuvanju matičnih ćelija pupčane vrpce

            Do pre desetak godina, pojam matičnih ćelija je bio poznat samo uskom krugu stručnjaka, a danas je zbog njihovog potencijala i dostupnosti, neophodno o tome informisati trudnice.

            Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma od kojih tokom razvoja nastaju sva tkiva i organi u organizmu: neuroni, kosti, mišići ćelije krvi. One imaju sposobnost i potencijal da se transformišu u odredjena tkiva tokom celog života i u našem organizmu čine rezervu  za obnavljanje oštećenih tkiva. Danas se razvila čitava grana medicine – regenerativna medicina koja se bavi istraživanjem upotrebe matičnih ćelija u terapiji različitih bolesti.

            Matične ćelije u ljudskom organizmu postoje od embrionalnog razvoja do kraja života u različitim tkivima ljudskog organzma. Kod odraslih osoba, najveća koncentracija je u koštanoj srži. Uzimanje matičnih ćelija iz koštane srži je bolan i neprijatan proces. Zbog svega toga, u poslednjih petnaest godina, u svetu se praktikuje čuvanje sopstvenih matičnih ćelija novorodjenčeta uzetih iz krvi pupčanika prilikom rodjena deteta. Ove matične ćelije su izuzetno mlade i vitalne, a sam postupak je potpuno bezopasan i bezbolan.

            Uzorak krvi se uzima iz dela pupčanika koji ostaje pri posteljici nakon odvajanja deteta od majke prilikom porodjaja. Iz ovog uzorka se izdvajaju matične ćelije koje se nakon toga zamrzavaju u tečnom azotu na veoma niskoj temperaturi. Ovaj postupak se naziva krioprezervacija. Ovako sačuvane matične ćelije mogu praktično da traju neograničeno i ne stare.

           U ovom trenutku, matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce se standardno tretira više od 70, uglavnom hematoloških oboljenja (leukemije, limfomi, mijelomi, aplastična anemija i druga stanja insuficijencije koštane srži, hemoglobinopatije...), a svake godine, kako se privode kraju klinička ispitivanjja, lista oboljenja se proširuje. Neka od najvažnijih nehematoloških oboljenja za koja su klinička ispitivanja s matičnim ćelijama krvi pupčane vrpce danas u toku su: dijabetes tip 1 i tip 2, cerebralna paraliza, autizam, stečeni gubitak sluha, Alchajmerova bolest, neuroblastom, autoimuna oboljenja itd.

          Čuvanjem uzoraka matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce novorodjenčeta, obezbedjujete dodatnu sigurnost za zdraviju budućnost svoje bebe i svoje porodice, stvaranjem šanse za autolognu (samoj bebi ) ili alogeno-srodničku (bratu,sestri, roditeljima ) transplantaciju. Na ovaj način, Vaša beba će u slučaju potrebe za transplantacijom imati na raspolaganju sopstvene matične ćelije koje joj u potpunosti odgovaraju. Pored toga, braća i sestre novorodjenčeta mogu takodje imati korist od ovih ćelija u slučaju potrebe jer su šanse za savršeno podudaranje medju njima 1:4, a ako se razmatra transplantacija od delimično nepodudarnog davaoca, šanse za terapiju su još veće. Kod alogeno-srodničke transplantacije, učestalost bolesti odbacivanja transplantanta  jeznatno niža (3%) od one kod koje se koritse matične ćelije krvi pupčanika nesrodnog donora (42%).

         Prva transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce je izvršena 1988. godine i od tada je do danas širom sveta obavljeno preko 26.000 transplantacija.

         Matične ćelije krvi pupčane vrpce, sačuvane u privatnoj porodičnoj banci, vlasništvo su deteta pod starateljstvom roditelja i dostupne su odmah u slučaju potrebe. U većim razvijenim zemljama postoje javne banke matičnih ćelija, gde majke mogu donirati matične ćelije iz krvi pupčanika svoje bebe, ali više nad njima nemaju pravo raspolaganja, te mogu biti transpontovane na kliniku bilo gde u svetu, kako bi bile transplantirane pacijentu s kojim postoji podudaranje.

         Vodeća i najveća banka matičnih ćelija u Evropi Cryo-Save osnovana je 2000. u Belgiji i od tada uspešno posluje sa preko 40 zemalja. Sa preko 260.000 sačuvanih uzoraka tkiva i pupčane vrpce, Cryo-Save je banka s najviše iskustva u obradi, čuvanju i pripremi uzoraka matičnih ćelija u Evropi.

          Četrnaest godina iskustva, najcenjenije svetski priznate akreditacije, vrhunska i najmodernija tehnologija obrade svakog uzorka izdajanjem matičnih ćelija i smanjenjem zapremine, sistem dvostrukog čuvanja uzorka, srednja s vodećim evropski univerzitetima i klinikama na polju istrazivanja i primene matičnih ćelija kao i jedinstveni program besplatnog čuvanja matičnih ćelija za porodice s obolelim članom, samo su neki od razloga zbog kojih je Cryo-Save prvi izbor roditelja i u Srbiji, od 2007. godine.

 

Autor Teksta: Slađana Crvenkov, iz knjige ''Treba znati''


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.