U porodilištu

Kada ste došle u porodilište, verovatno istovremeno osećate i sreću i brigu, strah za sebe i Vašu bebu . Ukoliko ste mama prvorotka, verovatno su sve ove emocije još jače i intezivnije. Ali, ukratko ću Vam objasniti da zaista nema razloga za brigu, da se zaista možete opustiti i sačekati najlepši trenutak u Vašem životu.

U porodilištu

Na ulasku u porodilište će Vas sačekati ginekolog i medicinska sestra koja će se brinuti o Vama i Vašoj bebi za vreme boravka . Ukoliko ste došli u porodilište pre termina, dežurni lekar će kontaktirati Vašeg ginekologa i svakako će te biti u sigurnim rukama. Prvi korak koji može biti stresan smo objasnili i nemate razloga za brigu.

Sa Vašim ginekologom koji Vam je vodio trudnoću i upućen je u Vaše zdravstveno stanje i stanje Vaše bebe , odabraćete najbolji način porođaja ( prirodnim putem, carskim rezom, epiduralnom anestezijom).  Način porođaja zavisi i od Vaših anatomskih karakteristika karlice, Vašeg zdravstvenog stanja, veličine i položaja ploda. Ukoliko se bojite porođaja, nesigurni ste da li će sve proći po planu, pre svega je najbitnije da o tome razgovarate sa ginekologom ,članovima Vaše porodice, psihologom ili stručnim savetnikom. Svakako je najbitnija dobra komunikacija sa lekarom i zato, nemojte se bojati, slobodno iskažite svoje mišljenje.

 Žena u porodilištu

Ginekolog će preporučiti onu vrstu porođaja koja će biti najugodnija i najbezbednija  za Vas i Vašu bebu. Na porođaju je tim lekara i medicinskih sestara, babice, koji radi sve u Vašu korist, koji će se brinuti o Vama i slušati Vaše potrebe.

Da bi porođaj bio sa što manje straha i boli, takođe je neophodno i edukovati se o anatomiji i funkciji genitalnog sistema, fizioterapeutske vežbe relaksacije koje će Vam pomoći i u  smanjenju bola i napetosti za vreme kontrakcija i porođaja , vežbe disanja i opšte kondicione vežbe.

U porodilištu

Nakon toga, odahnite, nasmejte se i prepustite se, u sigurnim ste rukama. Razmišljate o momentu kada ćete upoznati Vašu bebu koju sa nestrpljenjem očekujete, osetiti njen miris, čuti njen glas, osetiti maleno telo koje se naslanja na Vaše tražeći toplinu Vašeg zagrljaja.

Stručni saradnik,

Doktor medicine,
Anamaria Mladenović


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.