Najbolje vežbe za trudnice

Tokom trudnoće, vežbanje čini čuda za vas i za vašu bebu. Evo nekoliko najboljih i najsigurnijih načina vežbanja.

Vežbanje u toku trudnoće nudi mnogo prednosti - pojačavanje raspoloženja, smanjenje simptoma trudnoće (uključujući umor, zatvor i jutarnje mučnine) i brži oporavak nakon porođaja.

Sve ove kardiovaskularne vežbe povećavaju cirkulaciju krvi, mišićni tonus i izdržljivost kojima ćete biti zahvalni na dan porodjaja.

Plivanje

Plivanje i vodeni aerobik mogu biti savršen trening za trudnoću. Zašto? U vodi, težite manje nego na kopnu, tako da ćete se osećati lakše i okretnije. Kupanje u bazenu takođe može pomoći da se ublaži mučnina, bedreni bol i natečeni zglobovi. Samo budite oprezni pri hodanju po klizavim stranama bazena, i koračajte ili klizite u vodu umesto da ronite ili skačete. Vaša beba nije opremljena za rukovanje mehurićima koji se formiraju u tijelu kada brzo menjate visine pod pritiskom vode (zato nema ronjenja). I kako trudnoća napreduje, vaš centar gravitacije će verovatno biti isključen. Sve to znači da uticaj ronjenja nije vredan potencijalnog rizika.

Hodanje

Nema lakše vežbe koja se uklopa u vaš zauzet raspored od hodanja... i to je vežba koju možete nastaviti sve do datuma porodjaja. Štaviše, nije vam potrebna nikakva posebna oprema ili članstvo u teretani - samo neke dobre patike.

Trčanje

Hoćeš malo brže? Iskusni trkači mogu ostati na stazi tokom trudnoće. Držite se nivoa terena (ili pokretne trake) i nikada ne preterujte (labavi ligamenti i zglobovi tokom trudnoće mogu otežati trčanje na kolenima - a vi ste skloniji povredama).

Pilates

Pilates- rutina koja je prikladna za trudnoću. Fokusirana je uglavnom na jačanje i opuštanje vaših mišića, što će olakšati bolove u leđima i poboljšati vaše držanje, kao i fleksibilnost (i da sve to bude korisno tokom porođaja). Potražite trening koji je posebno prilagođen trudnicama ili neka vaš instruktor zna da očekujete bebu kako biste iznegavali poteze koji su prenapeti ili nisu kompatibilni sa trudnoćom.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.