Prepoznajte početak porodjaja

''Scientia potestas est’’ – Znanje je moć                                                                   Francis Bacon

         Početak porodjaja je teško prepoznati, bez obzira koji je ženi porodjaj po redu. Kod prvorotki, porodjaj obično počinje postepeno, a izuzetno retko i u jako malom procentu naglo, bez prethodnih znakova. Ne postoje stopostotno pouzdani pokazatelji, mada postoje neki od znakova koji svakako obaveštavaju i nagoveštavaju trudnici da se porodjaj približava.

         Početak porodjaja u praksi, svaka žena bez obzira da li je prvorotka ili višerotka, može prepoznati, na osnovu pojave:

  • Kontrakcija ili
  • Prskanje vodenjaka

         Trudnica treba da zna da nekoliko dana pre VTP-a može doći do pojave osećaja:

  • Povremenog stezanja pojedinog dela stomaka koje se ponavlja u nepravilnim vremenskim intervalima. U većini slučajeva, to su u stvari ,,lažni’’ – pripremni trudovi ili kontrakcije. Mogu trajati satima, čak i danima.
  • Intenzivnijeg bola u lumbalnom delu kičme
  • Intenzivnijeg bola u preponama i donjem delu stomaka
  • Češćeg nagona na stolicu ili mokrenje.

           Ne tako često, trudnica može da primeti ispadanje sluzavo krvavog čepa na donjem vešu ili pri tuširanju. Ova pojava može da predstavlja jedan od predznakova porodjaja tj. da ukazuje na to da će u skorije vreme doći do pojave kontrakcija ili prsnuća vodenjaka. Radi lakše detekcije sluzavo krvavog čepa, savetujem nošenje belog veša i pamučnog uloška od vate.

           Svaka trudnica treba da zna da prethodno pomenute pojave nisu razlog za odlazak u porodilište. U porodilište treba krenuti tek kada kontrakcije postanu intenzivnije ili ukoliko prsne vodenjak.

 

Preuzeto iz knjige ''Treba znati'', autor Slađana Crvenkov


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.