Ekoterapija- Zdravstvene koristi prirode

Svi mi žudimo za prirodom u odredjenom trenutku dok smo na poslu ili u stanu a treba nam svežeg vazduha. Možda je to beli pesak na plaži (i popratne zdravstvene pogodnosti) za kojima čeznemo, ili smirenost planinskog kampovanja.

Možda se radujemo pešačenju u šumi, ili kanuima na reci… bez obzira na naše preferencije, svi želimo prirodu u nekom trenutku, i to s razlogom.

Prednosti ekoterapije

Izgleda intuitivno da volimo da provodimo vreme na otvorenom, ali nauka je sada identifikovala neke od razloga zbog kojih nam je zaista potrebna priroda. U stvari, postoji izraz za ovo, ekoterapija, koja se odnosi na razne fizičke i psihološke koristi od toga da budemo napolju.

Mentalne beneficije

Studija iz 2009. godine otkrila je da što je neko bliže zelenom prostoru ili prirodnom području, zdravije te osoba će biti znatno bolje. U stvari, oni koji su živeli najbliže parku, prirodnom rezervatu ili šumovitom području bili su manje skloni da pate od anksioznosti ili depresije.

Srce i stres

Druga studija je utvrdila da su oni koji su provodili vreme u šumi šetali ili odmarali, imali su znatno manje stope kortizola, broj otkucaja srca i krvni pritisak.

U svojoj najnovijoj studiji, sprovedenoj na nacionalnom nivou, psiholozi Andrea Tailor i Frances Kuo su otkrili da su deca s hiperaktivnim poremećajem pažnje ili ADHD doživela značajno smanjenje simptoma nakon što su sudelovali u aktivnostima u zelenom okruženju. Kakva god da je aktivnost - bilo da su igrala košarku ili čitala knjigu - stepen olakšanja od simptoma ADHD-a bio je vezan za zelenilo okruženja u kojem se odvijao, sa relativno zelenim okruženjima kao što su ulice obložene drvećem, dvorišta i parkovi koji su nadjačali nad zatvorenim ili otvorenim mestima na kojima je nedostajalo zelenila.

Poboljšanja sna i dugovečnost

Druge studije su pronašle poboljšanja sna, bolju funkciju imunološkog sistema i niže stope poremećaja povezanih sa stresom kod onih koji su provodili regularno vreme u prirodi.

Svi ovi faktori mogu biti razlozi da redovni vrtlari žive duže i da je praksa “kupanja u šumi” (trošenje vremena u šumi) postala popularna u Japanu i čak je propisana i pokrivena medicinskim planovima u nekim slučajevima.

Zašto je priroda tako važna?

Postoji nekoliko faktora koji mogu da doprinesu zdravstvenim koristima (iako prava korist može da ostane neopipljiva koju mi instinktivno možemo da osetimo, ali ne i objasnimo)…

Svež vazduh

Vazduh u zatvorenom prostoru je često i do 70 puta više kontaminiran od vanjskog zraka. Sa više nepropusne izolacije, prozora i vrata, i mnoštva hemikalija i plastike koje unosimo u naše domove, većina ljudi redovno dolazi u kontakt sa do 6000 hemikalija.

Trošenje vremena na otvorenom je prekid od zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru, a vanjski zrak može imati i dodatne koristi.

Vanjski zrak je dobar izvor povoljnih negativnih iona, a mjesta kao što su plaža i blizu vodopada su posebno dobri izvori. Ovi negativni joni su takođe prisutni na suncu i posle grmljavine, kada možete osetiti „svežinu“ u vazduhu. Zrak u zatvorenom prostoru, naprotiv, ima nedostatak negativnih iona i često je suv i kontaminiran.

Negativni joni nazivaju se "prirodnim antidepresivima" i nađeno je da imaju opuštajući i lekoviti efekat.

Zdravlje oka

Ovo je često iznenađujuća i sve važnija korist od vremena provedenog na otvorenom. Vidimo porast problema sa vidom, posebno kod dece. Jedan od mogućih razloga je količina vremena koju mnogi od nas provode svakodnevno gledajući računar ili TV ekran.

Dok su deca provodila većinu vremena na otvorenom gledajući na širok spektar boja, nivoe svetline i dubine, sada troše i do sedam sati dnevno počevši od ekrana televizora, računara ili tableta sa veštačkim svetlom. Rezultat je povećanje kratkovidnosti, čak i kod dece koja nisu genetski predisponirana.

Postoje stvari koje možemo da uradimo kako bismo uživali delimične beneficije, ali najbolja (i najjeftinija) opcija je samo da jednostavno izađemo napolje, ujutru i uživamo u zelenilu obližnjeg parka.

 


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.