mlada trudna zena lezi na jastuku za trudnice

Kako da Spavate Dok Ste Trudni: Vodič za Bolji San!

Datum:
Postavio:

Spavanje tokom trudnoće može biti pravi izazov za mnoge žene. Hormonalne promene, fizičke promene i emocionalni stres često ometaju kvalitet sna. Poboljšajte spavanje u trudnoći.

Spavanje tokom trudnoće može biti pravi izazov za mnoge žene. Hormonalne promene, fizičke promene i emocionalni stres često ometaju kvalitet sna. U ovom blog postu pružićemo vam savete i strategije kako da poboljšate san tokom trudnoće, bazirano na informacijama sa Sleep Foundation.

Zašto se san menja tokom trudnoće?

Mnoge trudnice imaju problema sa snom zbog kombinacije fizičkih i emocionalnih faktora. Od prvog tromesečja, hormonalne promene mogu izazvati mučninu, povraćanje, osetljivost grudi, povećanu brzinu srca, kratak dah, višu telesnu temperaturu, učestalo noćno mokrenje i grčeve u nogama. Kako trudnoća napreduje, rastući stomak može izazvati bol u leđima i otežati pronalaženje udobnog položaja za spavanje. Anksioznost u vezi sa predstojećim porođajem i brigama oko bebe može dodatno otežati uspavljivanje.

Uobičajeni poremećaji spavanja tokom trudnoće

Opstruktivna apneja u snu (OSA): Trudnice mogu početi hrkati zbog dobijanja na težini i zapušenosti nosa, što može dovesti do opstruktivne apneje. OSA može uticati na protok kiseonika do fetusa i povećati rizik od preeklampsije, gestacijskog dijabetesa i carskog reza.
Sindrom nemirnih nogu (RLS): Ovo stanje izaziva neprijatne senzacije u nogama, što otežava uspavljivanje. RLS je čest tokom trećeg tromesečja.
• Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Inače poznata kao gorušica, GERB uzrokuje neprijatan osećaj pečenja u jednjaku, posebno kada ležite. Ovo je uobičajen uzrok nesanice kod trudnica.

Zašto je san važan tokom trudnoće?

Kvalitetan san je ključan za zdravlje majke i bebe. Nedostatak sna može dovesti do umora, dnevne pospanosti i uticati na pamćenje, učenje, apetit, raspoloženje i donošenje odluka. Hronična nesanica može oslabiti imuni sistem i povećati rizik od gestacijskog dijabetesa, visokog krvnog pritiska, preeklampsije i prevremenog porođaja.

Kako poboljšati san tokom trudnoće?

1. Pronađite udoban položaj za spavanje: Spavanje na levoj strani sa blago savijenim nogama je najoptimalnije. Ovo poboljšava protok krvi i hranljivih materija do fetusa. Koristite dodatne jastuke za podršku stomaku i leđima.
2. Održavajte dobru higijenu spavanja: Održavajte hladnu, mračnu i tihu spavaću sobu. Držite se doslednog rasporeda spavanja i izbegavajte kofein i teške obroke pre spavanja.
3. Vežbanje: Redovno vežbanje može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna, ali izbegavajte intenzivne vežbe neposredno pre spavanja.
4. Tehnike opuštanja: Meditacija, duboko disanje i topla kupka mogu pomoći u smanjenju stresa i olakšavanju uspavljivanja.
5. Suočavanje sa zdravstvenim problemima: Razgovarajte sa lekarom o simptomima kao što su gorušica ili sindrom nemirnih nogu i potražite odgovarajuće terapije.


Rešavanje specifičnih problema prilikom spavanja

• Mučnina i jutarnja mučnina: Jedite male, česte obroke tokom dana kako biste izbegli prazan stomak. Čaj od đumbira ili krekeri pre spavanja mogu vam pomoći da smirite stomak.
• Učestalo mokrenje: Ograničite unos tečnosti naveče, ali nemojte potpuno preskočiti vodu. Izbegavajte kofein i diuretike posle podne i naveče.
• Gorušica: Lagano podignite glavu dok spavate koristeći dodatne jastuke ili klinasti jastuk. Izbegavajte začinjenu hranu i velike obroke pre spavanja.
• Bol u leđima: Poduprite svoj rastući stomak trudničkim jastukom. Spavanje na boku s jastukom između kolena takođe može pomoći u ublažavanju bolova u leđima.
• Dremanje: Kratko dremanje (20-30 minuta) tokom dana može vam pomoći da napunite baterije.

Položaji za spavanje

Najbolji položaj za spavanje tokom trudnoće je na levoj strani sa blago savijenim nogama. Ovaj položaj poboljšava protok krvi do srca, bubrega i materice, i poboljšava isporuku kiseonika i hranljivih materija do fetusa. Ako vam nije udobno na levoj strani, spavanje na desnoj strani je takođe prihvatljivo. Izbegavajte spavanje na leđima i stomaku jer može izazvati bol u leđima i smanjiti protok krvi.


Higijena spavanja za trudnice
Održavanje dobre higijene spavanja je ključno tokom trudnoće. Pored korišćenja specijalnih jastuka i maski za oči, sledeće navike mogu pomoći u smanjenju nesanice i poboljšanju ukupnog kvaliteta sna:
• Održavajte hladnu, mračnu i tihu spavaću sobu.
• Održavajte dosledan raspored spavanja i budite se u isto vreme svaki dan.
• Izbegavajte kofein, teške obroke i elektronske uređaje pre spavanja.
• Uključite se u opuštajuće aktivnosti pre spavanja kao što su meditacija ili čitanje knjige.

Jastuk za Trudnice Kontur

Da biste dodatno poboljšali kvalitet sna, preporučujemo korišćenje specijalnih trudničkih jastuka kao što je Jastuk za trudnice Kontur. Ovaj anatomski jastuk pruža odličnu potporu leđima i stomaku trudnice, smanjujući pritisak i pružajući maksimalnu udobnost. Punjen antialergijskim silikonskim vlaknima, ovaj jastuk je elastičan, fleksibilan i lako se održava.


Zaključak
Spavanje tokom trudnoće može biti izazovno, ali sa pravim pristupom i strategijama, moguće je poboljšati kvalitet sna. Pronađite udoban položaj za spavanje, održavajte dobru higijenu spavanja, vežbajte redovno, jedite zdravo i primenjujte tehnike opuštanja. Ne zaboravite da brinete o svom mentalnom zdravlju i potražite podršku kada je potrebno. Uz ove savete, možete se osećati odmornije i spremnije za izazove koji dolaze sa trudnoćom.


Za više informacija, posetite Sleep Foundation.

Ostavite komentar

* Imajte na umu da komentari moraju biti odoobreni pre nego što budu objavljeni

Mama i beba

Magazin sa korisnim savetima za mame i bebe
U porodilištu
12 Apr

U porodilištu

Datum:

Kada ste došle u porodilište, verovatno istovremeno osećate i sreću i brigu, strah za sebe i Vašu...

Spisak potrebnih stvari za trudnoću i porođaj
27 Nov

Spisak potrebnih stvari za trudnoću i porođaj

Datum:

Čekajući bebu... Drage mame i tate,željom da vam olakšamo i ulepšamo srećan događaj – do...

Čekajući bebu ...
24 Nov

Čekajući bebu ...

Datum:

  Većina budućih mama (trudnica) u jednom periodu trudnoće oseti potrebu da opremi bebinu sobu, ...

Vodenjak
24 Sep

Vodenjak

Datum:

Šta je vodenjak? Kako dolazi do pucanja vodenjaka i koji su sve načini pucanja vodenjaka proverit...

Pravovremeno razmislite o čuvanju matičnih ćelija pupčane vrpce
15 Okt

Pravovremeno razmislite o čuvanju matičnih ćelija pupčane vrpce

Datum:

            Pravovremeno razmislite o čuvanju matičnih ćelija pupčane vrpce             Do pre de...

  Oporavak majke nakon porodjaja
21 Aug

  Oporavak majke nakon porodjaja

Datum:

''Tok dogadjaja u životu ne zavisi od nas nikako ili vrlo malo, ali način na koji ćemo dogadjaje ...