Kontrakcije

Šta su kontrakcije?

           Kontrakcije (trudovi) predstavljaju bezvoljan grč mišića materice. Svojom pojavom dovode do skraćena, razmekšavanja, formiranja i širenja matičnog ušća.

           Svaka kontrakcija ima svoj početak, intenzitet i dužinu trajanja sve dok ne postigne maksimum (na kome se izvesno vrme zadržava), nakon čega dolazi do slabljenja njenog intenziteta i pada. Kontrakcije se javljaju najpre u velikim razmacima i traju kratko (svega par sekundi) da bi se, kako se bliži odlazak u porodilište i sam akt porodjaja, vreme izmedju dve kontrakcije smanjivalo, a intenzitet same kontrakcije pojačavao.

 

Kolko traje jedna kontrakcija?

           Maksimalno trajanje jedne kontrakcije u toku porodjaja iznosi 60-70 sekundi. U prvom porodjajnom dobu, kontrakcije su u većim razmacima (na svakih 20-30 minuta) i traju kratko (u proseku pet do sedam sekundi). Kasnije, kako porodjaj napreduje, vreme izmedju dve kontrakcije se smanjuje, dužina trajanja produžava, a intenzitet povećava. Pred kraj prvog porodjajnog doba kontrakcije su jačeg intenziteta, trajanja 50-60 sekundi, po učestalosti javljanja u malim razmacima, na dva do tri minuta. Posle tog perioda intenzitet kontrakcija popušta, da bi se s istovremenom pojavom jačih napona, u trenutku izlaska ploda, ponovo povećao.

 

Da li izmedju kontrakcija postoje pauze?

         Pauze izmedju dve kontrakcije postoje i omogućavaju mišiću materice kao i celom organizmu da uspostavi ponovnu ravnotežu, a trudnici da se navikne i prilagodi novonastalim promenama i maksimalno opusti. Mišić materice se u pauzama izmedju dve kontrakcije odmara, posebno ukoliko trudnica u tom periodu primenjuje naučene i usvojene vežbe disanja, neophodne i korisne za relaksaciju mišića.

 

Kada je pravo vreme za odlazak u porodilište?

           Kada je razmak izmedju dve kontrakcije približno oko pet minuta, trudnica, ukoliko je prvorotka, treba da se javi u porodilište u roku od sat vremena, a ukoliko je višerotka nešto ranije, (pod uslovom da nije došlo do prsnuća vodenjaka).

 

Kako prepoznati kontakciju?

Sam početak kontrakcije, trudnica može prepoznati na više načina:

  • u vidu menstrualnog bola kada postoji minimum osetljivosti u donjem delu stomaka, stvrdnjavanje i zatezanje celog stomaka
  • u vidu bola u krsnom delu kičme kada postoji minimum osetljivosti u krstima i stvrdnjavanje celog stomaka
  • kao pojavu istovremenog stvrdnjavanja stomaka i bola u stomaku i ledjima
  • kao dijarejični bol, u vidu zatezanja i stvrdnjavanja gornjeg dela stomaka, nakon čega se bol širi na ceo stomak i podseća na problem s lošim varenjem.                                                                          

 

             Najlakši način za prepoznavanje kontrakcije je stavljanje ruke na stomak, jer po tvrdoći stomaka svaka trudnica može na lak način prepoznati pravu kontrakciju.        

Autor Teksta: Slađana Crvenkov, iz knjige ''Treba znati''


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.