Kontrakcije

Šta su kontrakcije?

           Kontrakcije (trudovi) predstavljaju bezvoljan grč mišića materice. Svojom pojavom dovode do skraćena, razmekšavanja, formiranja i širenja matičnog ušća.

           Svaka kontrakcija ima svoj početak, intenzitet i dužinu trajanja sve dok ne postigne maksimum (na kome se izvesno vrme zadržava), nakon čega dolazi do slabljenja njenog intenziteta i pada. Kontrakcije se javljaju najpre u velikim razmacima i traju kratko (svega par sekundi) da bi se, kako se bliži odlazak u porodilište i sam akt porodjaja, vreme izmedju dve kontrakcije smanjivalo, a intenzitet same kontrakcije pojačavao.

 

Kolko traje jedna kontrakcija?

           Maksimalno trajanje jedne kontrakcije u toku porodjaja iznosi 60-70 sekundi. U prvom porodjajnom dobu, kontrakcije su u većim razmacima (na svakih 20-30 minuta) i traju kratko (u proseku pet do sedam sekundi). Kasnije, kako porodjaj napreduje, vreme izmedju dve kontrakcije se smanjuje, dužina trajanja produžava, a intenzitet povećava. Pred kraj prvog porodjajnog doba kontrakcije su jačeg intenziteta, trajanja 50-60 sekundi, po učestalosti javljanja u malim razmacima, na dva do tri minuta. Posle tog perioda intenzitet kontrakcija popušta, da bi se s istovremenom pojavom jačih napona, u trenutku izlaska ploda, ponovo povećao.

 

Da li izmedju kontrakcija postoje pauze?

         Pauze izmedju dve kontrakcije postoje i omogućavaju mišiću materice kao i celom organizmu da uspostavi ponovnu ravnotežu, a trudnici da se navikne i prilagodi novonastalim promenama i maksimalno opusti. Mišić materice se u pauzama izmedju dve kontrakcije odmara, posebno ukoliko trudnica u tom periodu primenjuje naučene i usvojene vežbe disanja, neophodne i korisne za relaksaciju mišića.

 

Kada je pravo vreme za odlazak u porodilište?

           Kada je razmak izmedju dve kontrakcije približno oko pet minuta, trudnica, ukoliko je prvorotka, treba da se javi u porodilište u roku od sat vremena, a ukoliko je višerotka nešto ranije, (pod uslovom da nije došlo do prsnuća vodenjaka).

 

Kako prepoznati kontakciju?

Sam početak kontrakcije, trudnica može prepoznati na više načina:

  • u vidu menstrualnog bola kada postoji minimum osetljivosti u donjem delu stomaka, stvrdnjavanje i zatezanje celog stomaka
  • u vidu bola u krsnom delu kičme kada postoji minimum osetljivosti u krstima i stvrdnjavanje celog stomaka
  • kao pojavu istovremenog stvrdnjavanja stomaka i bola u stomaku i ledjima
  • kao dijarejični bol, u vidu zatezanja i stvrdnjavanja gornjeg dela stomaka, nakon čega se bol širi na ceo stomak i podseća na problem s lošim varenjem.                                                                          

 

             Najlakši način za prepoznavanje kontrakcije je stavljanje ruke na stomak, jer po tvrdoći stomaka svaka trudnica može na lak način prepoznati pravu kontrakciju.        

Autor Teksta: Slađana Crvenkov, iz knjige ''Treba znati''

Ostavi komentar

Svi komentari su uredjeni pre objavljivanja